søndag 26. oktober 2014

Scribus og plakater

Scribus er et program som lar deg designe og lage egne plakater. Det er lett å laste ned og installere, men kan dog by på et par utfordringer når du første gang tar det i bruk.
Her har jeg prøvd meg på en plakat om verb, tenkt for å henge opp i klasserommet for mellomtrinnselever.



For meg, som gjerne tyr til skriveprogrammet Word i de anledninger det skal skapes eller produseres noe på data, var Scribus et nokså avansert program. Kanskje var dette  fordi man er så innkjørt i de prosessene som blant annet Word benytter seg av.

Fordelen med Scribus er at programmet nettopp er designet for å lage plakater, det er egentlig ikke word. Man slipper blant annet å bli forstyrret av marger og fastsatte innstillinger for hvor du kan skive, lime inn osv. Det som kanskje er litt mer tungvindt med programmet, er at man må gjennom ganske mange prosesser underveis. For eksempel hvis du skal skrive en tekst, må man først lime inn en tekstboks for så å høyreklikke for å redigere den teksten som ikke er skrevet enda. Her får man opp et nytt vindu, hvor du skal skrive teksten. Her må man også passe på mellomrom og hvordan teksten skal justeres. Man kan ikke se hvordan teksten blir seende ut på plakaten mens man skriver, men man kan trykke ctrl + u for å få en forhåndsvisning.

Scribus inneholder de fleste funksjoner som man er vant til fra for eksempel Word og Excel, men de har andre navn og ofte en litt annen plassering. Det kan kanskje ta litt tid å bli kjent med programmet på grunn av dette, men det kan også avhenge av hvor god teknisk innsikt man har.


Jeg tenker at Scribus er et program som elever på mellomtrinnet godt kunne fått til etter en liten innføring. Programmet hadde kanskje vært litt avansert for elever på barnetrinnet, men samtidig kan man ikke vite det helt sikkert før man har prøvd. I dagens iPad-hverdag ser man stadig oftere at også små barn kan forstå tekniske prosesser like godt som (om ikke bedre enn) voksne.


I disse filmene kan man få noen tips til bruken av Scribus.
 




Hvilke erfaringer har du gjort deg med Scribus?

4 kommentarer:

  1. Enig med deg at det kan være litt vrient for oss som er vant til andre programmer. Scribus er heldigvis et program som er mye brukt internasjonalt så hvis man er litt stødig i engelsk så finner man svar på det meste på nett. På wikisiden til scribus: http://wiki.scribus.net/canvas/Scribus finner man svar på det meste, både avanserte greier og basic steg for steg opplæring :)

    SvarSlett
  2. Takk for tipset, skal sjekke den ut! :)

    SvarSlett
  3. Interessant å lese hvordan du utvider dine IKT-ferdigheter og -horisonter. Det kan vi alle gjøre ved å dele (for eksempel i blogger) gode instruksjonsvideoer som du gjør. Bra.

    SvarSlett
  4. The only serious free option for desktop publishing right now is Scribus (http://www.scribus.net/). It's software, not web-based. I've used it a few times and it's pretty decent. Of course, I also have QuarkXPress, which I prefer. Hope that helps!

    SvarSlett